Eskilstuna Musikforum

Musikforum i Eskilstuna hade väl både sina positiva och negativa sidor. Detta är ett försök att börja skriva föreningens historia.


Är det inte dags att förnya medlemskapet???

I mars 1974 anordnade Alar Suurna och Jörgen Larsson en konsert i KFUM-huset på Kriebsensgatan i Eskilstuna, och i samma veva samlades ett antal musikentusiaster för att bilda en musikförening som skulle ta tillvara de lokala bandens intressen.


Föreningen fick namnet Musikforum, liksom många andra liknande föreningar över hela landet fick vid denna tid, i den progressiva musikrörelsens anda.

Under den tid som Eskilstuna Musikforum existerade - från 1974 fram till början av 80-talet - anordnade man en mängd konserter, främst i KFUM-huset, som sedermera blev Musikcaféet.


Det kära gamla fiket...
Fotograferat av Kristina Kvarnberg


Musikforummöte 1976

Djurgårdsfesterna

En viktig del av Musikforums verksamhet var de s k Djurgårdsfesterna som hölls varje sommar, men inte alltid på Djurgården. Här följer en systematisk genomgång av de olika festerna. Genomgången kommer att utökas och kompletteras efterhand, hoppas jag! Hjälp till med minnen och foton!

Djurgårdsfesten 1974

Den första Djurgårdsfesten anordnades den 18/8-74. På den spelade bl a Ofelias klagan och Fart & Sving. Temat för året var lösnäsor, och serveringen var överdådig till ett överkomligt pris.


Lösnästillverkning.

Djurgårdsfesten 1975

Samma år ordnade man även en alternativfestival när Eurovision Song Contest hölls i Stockholm, efter ABBA:s seger i Brighton året före.Djurgårdsfesten 1976

1976 anordnade Musikforum och Eskilstuna Ton en tvådagars musikfest helgen 5-6 juni. Under lördagen hängde regnmolnen tunga över Djurgården, men enligt lokaltidningen höll musiker och publik igång tappert ändå. Det hela inleddes med att Rekarne Folkdanslag spelade på nyckelharpor och fioler. Övriga framträdanden, bl a: Stockholmsgruppen Klara Express, Harem, Modellteatern och Telge Blues från Södertälje.
   "Klara Express spelade en lätt och soulinfluerad musik och fick genast publiken med sig, särskilt trummisen Åke Eriksson, som vanligtvis spelar med i Egba, var en upplevelse", skrev Eskilstuna-Kuriren. Mannen på bilden är gruppens gitarrist, med det skönklingande namnet Cary Sharaf el Din.
   När Harem gick upp på scen duggade det lätt. Harem var då en relativt ny grupp som bestod av nio personer, och som enligt skribenten hörde till det bästa som för tillfället kunde uppbringas i Eskilstuna.
   Vilka övriga lokala band som framträdde är för tillfället höljt i dunkel, men minnena klarnar förhoppningsvis!
   Lördagskvällen avslutades i alla fall av Telge Blues, som genomgående spelade gamla bluesklassiker.
   På söndagen hade man givit upp inför det dåliga vädret, och konserten flyttades inomhus, till Stålforsskolans aula. Där uppträdde bl a trubaduren Lollo Asplund, Scafell Pike, Ahmadu Jarr, samt jazzorkestrarna Orkidé och Folkes Park.
   För denna tvådagarsfest hade Musikforum och Eskilstuna Ton fått ett förlustbidrag på 10 000 kr av kulturnämnden. Men de pengarna räckte inte så långt, så man fick samla in pengar av publiken, och anordnade även en auktion, ledd av Alar Suurna. Tyvärr försvann i alla fall de pengar som samlades in den andra dagen eftersom någon helt sonika snodde kassan...

Djurgårdsfesten 1977

Djurgårdsfesten 1977 hölls lördagen den 18/6 och söndagen den 19/6-77. På lördagen stod Eskilstuna Ton som arrangörer, och på söndagen Musikforum. Arrangemanget var enligt uppgift lyckat, lugnt och fint, trots dåligt väder på söndagskvällen, och återbud från några musikgrupper.
   På lördagen spelade bl a Mickey Moose String Band från Västerås, Marie Bergman, Jerry and the Vegetables (som egentligen skulle ha spelat först på söndagen, men som fick hoppa in som ersättare för grupperna Fusing Point, Frump och Heartbreak Hotel), Chameleon - som spelade ett enda, 20 minuter långt stycke elektronisk stämningsmusik, Telegrafen - som blandade sina låtar med sketcher där man häcklade bl a lokal arbetsmarknadspolitik, samt Bluesfantomerna. Vid 21-tiden på kvällen slutade man.
På söndagen bjöds det bl a på barnteater. Carina Östbrant till vänster. Hasse Lindell i vita byxor och svart rock. Mats "Flärpen" Olsson i röd skjorta, Mikael Malmström i badbyxor och "Norrlands-Micke" i svart, som troll. Barnets namn är okänt. Sumpen Swingsters spelade New Orleans-jazz, och Ramlösa kvällar grekisk musik. Dessutom läste Staffan O Larsson från Örebro dikter medan Stefan Wistrand spelade saxofon till. Men innan Fröken Ur hann börja spela kom regnet på allvar, och festen fick avbrytas. Regnet gjorde även att naturstigen fick ställas in, men en stövelsparkstävling hann man avverka, liksom loppmarknad och tofsförsäljning. De båda sistnämnda aktiviteterna beräknades ha gett 500 kronor till Musikforums kassa.


Foto: Roger PedersenDjurgårdsfesten 1978


Foto: Anders Sandå

Den 29/3 1978 anordnade Musikforum även en dansant kväll i Folkets hus.


Foto: Anders Sandå


Kenneth, Britt, Mia och Janne umgås i gröngräset under Djurgårdsfesten 1978.

Djurgårdsfesten 1979

Djurgårdsfesten 1979 anordnades söndagen den 17/6-79, mellan kl 12-24. Förutom musik bjöds på tipspromenad och volleyboll.
   Lokala band som spelade på festen var: Swedish Power, Snöfall, Eskilstuna Dixiband, Highbirds, Makka Splaff, och Isak & Huliganerna. Dessutom framträdde Rekarne Folkdanslag.
   Utifrån kom: Duo Jag från Uppsala, Stockholmsgruppen Resa med bl a Janne Tolf och Claes Wang från gamla Egba, och Uppsalagruppen Kapten Krok.
Musikforum hade flera ordförande under årens lopp:
  • 1974: Alar Suurna
  • 1975: Christer Arnrup
  • 1976: Ove Wahlqvist
  • 1977: Alar Suurna
  • 1978: Janne Persson
  • 1979: Janne Persson
  • 1980: Lars Lundin

Stormöten hölls först i en lokal på Smedjegatan 33 - en lokal som även var öppen på tisdagkvällar mellan 19-21 - senare i Parkkällaren och på Musikcafét.


Jo, det blev det ju...

Medlemmarna arbetade i olika arbetsgrupper som hade ansvar för arrangemang, servering osv.

Man gav även ut en medlemstidning, som trycktes på en stencilmaskin i KFUM-huset. I februarinumret 1980 var den stora stridsfrågan en av styrelsen föreslagen stadgeändring som gick ut på att endast aktiva medlemmar skulle ha rösträtt vid föreningens möten. På baksidan kunde man läsa månadens program på musikcaféet, och det gick inte av för hackor; 2/2 SS Dase/Ebba Grön (var det inte vid den konserten Annika Fredriksson skällde ut Thåström för att de spelade så kort tid...), 9/2 Janne Hammarlund, 16/2 Zamla Mammaz Manna mm!

Eskilstuna Musikforums arrangemang var alltid strikt drog- och alkoholfria, men att detta kanske inte alltid efterlevdes helt bevisas av följande berättelse ur verkliga livet:

"Arrangemanget som omtalas i artikeln med Nynningen m fl kommer jag mycket väl ihåg. Det var innan min och min bror Thomas karriär inom föreningen. Att det var innan vet jag mycket väl för vi smugglade in en kasse mellanöl och satt längs framme vid scenen och vart mer och mer onyktra. Min bror såg ju väldigt snäll och ärlig ut. (ja det gör han fortfarande) Så när vi gick förbi Annika, som stod i insläppet, så fick han med sig hela kassen obemärkt. Konserten var väldigt bra, vill jag minnas."

Vem som berättar kan vi väl låta vara en hemlighet...

OBS! Som allt annat på Tunasidan är denna artikel inte fix och färdig, den kommer att fyllas på, utvecklas och fördjupas (hoppas jag!). All slags information om föreningen mottages tacksamt men bestämt (det kan vara tidningsurklipp, konsertminnen, mötesprotokoll...).


Läs Musikforumtidningen på nätet!


78

1/79

2/79

3/79

4/79

5/79

6/79

7/79

8/79

1/80

2/80

3/80

4/80

5/80

(Tunasidan - www.tunasidan.se)