Musikforumtidningen

Nr 5/79

Nr 5/79 av Musikforumtidningen innehöll inlägg från tidningsgruppen om vilka tidningar som skulle finnas på Musikcaféet, en artikel om polisvåld mot reggaebandet Misty, en artikel om The Clash, skivrecensioner, en rapport från vårens sista stormöte, insändare m m.Le-da-re, eller-vad-man-ska-kalla-det

Sommaren den gröna har nu svept över oss, och omtöcknade står vi nu här och har kanske nyss börjat jobba, eller plugga. Ärade kamrater! Nu ligger hösten framför oss grå och dann, dagar som bara blir mörkare och mörkare, ja, det där känner ni ju till. Men, hörni, låt oss för alt i världen inte snöa in fullkomligt i våra vrår när dom bistra höststormvindarna viner över stan. Det finns så himla mycket man kan gör tillsammans ifall man försöker dra fram fantasin ur sig. Ni, låt oss kasta oss in i hämningslöst engagemang och gemenskap när dom höga herrarna och samhällets dunkla krafter försöker trycka ner oss i hopplös passivitet.
   Vi i Musikforum har en lokal (har ni tänkt på dé?) den ska vi utnyttja dödsmaxat när det är precis kolsvart och kallt ute. Där kokar vi våran soppa tillsammans. Där musicerar vi tillsammans. Fullkomligt besinningslöst! Vi fixar en fotoutställning, målar, snickrar, sjunger och har oss. Där på Kriebsensgatan 13 samlas vi efter en demonstration mot rivningshysteri och byggpamparnas snikna penninghunger. Tankarna svindlar, eller hur? Man tänker på allt som sker emellan dom stora, fina händelserna. Tristessen på jobbet/skolan, handlingsförlamning, svikna förhoppningar osv. Men fasen det är ju dom stora händelserna man lever och kämpar för, när vi känner värmen och gemenskapen ända in i ryggmärgen. Det är ju dit vi vill nå och det är dit vi SKA nå!
   NU GER VI JÄRNET!!
- Micke

...alternativa tidningar...
VAD SKA VI LÄSA PÅ CAFÉET?

Ja, det frågade sig musikforums stormöte i juni efter att vi stod eniga om att vi skulle börja prenumerera på ett antal blaskor/tidskrifter. För att få ett förslag till denna fråga valde stormötet en liten grupp personer som skulle fundera och diskutera tillsammans och presentera sitt förslag i det här numret av medlemstidningen. Och.......VOILA.......här är det!!!
Efter några trevande minuter och smått paralyserade av den enorma flora av tidningar det finns att rota bland började vi försöka ordna upp det. Vi ordnade upp tidningarna i grupper och givetvis blev gränserna lite flytande och diffusa ibland.
- Å så här bidde det!

A. MUSIK: Musikens Makt, musikforumtidningar och liknande, punktidningar, Jefferson (bluestidning), STIM:s tidning, Tonfallet (utgiven av Rikskonserter - gratis)
B. KVINNORÖRELSEN: Kvinnobulletinen, Vi människor m fl
C. SOLIDARITET: Chilebulletinen, Amnestybulletinen, Sydasien- och Afrikabulletinen, Palestinsk front. Med mera.
D. MILJÖ: Miljötidningen, Fältbiologen, Miljö och Framtid.
E. "KULTURTIDSKRIFTER": FIB-Kulturfront, ETC, Tango (satir & underground), Proseläten (poesi, prosa, bilder och debatt), Hjärnstorm (noveller, bilder å sånt från Luleå). Med flera, med flera...
F. ANTI-DROG: RFHL-kontakten, DROG (Förbundet mot droger).
G. PARTI/FÖRBUNDSTIDNINGAR: Ny Dag, Gnistan, Internationalen. M fl.
H. FACKFÖRENINGAR: LO-tidningen, Metallarbetaren, Arbetaren (SAC-syndikalisterna).
I. SERIETIDNINGAR: väldigt sporadiskt utkommande, t ex Bellman (från FIB-Kulturfront), Kall Anka, Strålande Tider (om kärnkraft), Älgen är lös.
J. FILM, FOTO OCH BILDER: Bildtidningen (utgiven av fotografi-centrum), Film & TV (utgiven av Filmcentrum).
K. ELEV/STUDENTTIDNINGAR: Elevförbundets Elevforum, lokala kårtidningar.
L. VÄRNPLIKTSTIDNINGAR: Värnpliktsnytt.
ÖVRIGT! Pockettidningen R och varför inte en prenumeration på en lokaltidning?

Självfallet är inte syftet med den här kartläggningen att ge en ram för vad vi ska prenumerera på. Det är många bra tidningar som inte är uppräknade här. Vår förhoppning är snarare att ge ett hyfsat perspektiv på vad det finns för områden och tidningar man kan tänka sig. På nästa stormöte, måndagen den 3:e september, ska vi alltså diskuterar och bestämma vilka och hur många tidningar vi ska ha på caféet. Sen är det bara att bläddra.

Tidningsgruppen genom Micke

Vårens sista stormöte

Mötet handlade till stor del om utefestens planering som in i det sista var aktiv. Styrelsen kunde meddela att vi inte fått några pengar från Socialstyrelsen, att förslaget till Kulturprogram för MF låter vänta på sig, att den annons som vi skulle bidra till på initiativ av ungdomsarbetslöshetskommittén inte blev av eftersom för få var intresserade.
   Kontaktgruppen ska ringa runt till alla medlemmar till september. Man hade också funderingar kring sommarumgänge för intresserade medlemmar.
   Tidningsredaktionen fick två nya medlemmar: Björn Hellström och Leena Ahola.
   Punkten om arrangörsgrupperna bordlades, alltså uppsköts till nästa möte.
   Bokbordet krympte till en tidningshylla. En grupp på fem personer med Micke Malmström som sammankallande skulle göra ett förslag på vilka tidningar vi ska prenumerera på, det skulle vara klart till nästa medlemstidning, alltså den du nu läser.
   Motionen till Kontaktnätets kongress om att ändra "motverka drogmissbruk" till "motverka drogbruk" i Kontaktnätets stadgar antogs som föreningens motion, alltså inte bara styrelsens.
   En T-shirt borde vi ha, och Björn Hellström trycker den. Men hur ska den se ut? Vilken färg? Ska motivet vara det som pryder MF:s tidning nr 3 (omslaget alltså)?
   Vi sa också att Carina Östbrant får sälja Musikens Makt i köket när hon jobbar.


Brev till Musikforum

HORRIBEL REVOLTA!
Hej, jag ska snabbt säga vad jag vill. Jag tycker John Revoltas funderingar om att göra Musikcaféet till ett diskotek låter horribla, men finner det svårt att tro på en sådan utveckling. Så Revolta, lägg fram ditt förslag till ett stormöte och det kommer säkert att bli nedröstat med 1 röst mot övriga närvarande. Finns det mer att diskutera eller att säga i frågan?
Mr X

John Revolta: MENINGSLÖST!
Mr X inlägg är totalt meningslöst eftersom det inte innehåller ett enda argument. Jag försökte i mitt inlägg ge folk en förståelse för min linje genom att ge argument på ett utrymme av 1 1/2 sida. Mr X ger på 11 rader uttryck för ett allmänt tyckande. I den sista meningen visar Mr X att han inte vill diskutera. Förutsättningen för demokrati är att man bryter åsikter mot varann och når enhet, men det intresserar inte Mr X. Varför tycker Mr X som han tycker? Ingen vet...
   I en senare artikel kommer jag att visa hur discomusiken och diskotekskulturen vuxit fram bland förtryckta och fattiga minoritetsgrupper i USA mot de stora skivbolagens intressen, de ville nämligen satsa på den lönsamma rockmusiken.
   Och det är ju faktiskt så att ett diskotek inte behöver spela discomusik, men discomusiken är ju den enda musikform som helt igenom är gjord för dans. Och det kan behövas lite dans på musikcafét bland alla hålögda och passiviserade jazz- och proggnissar.


Musikforums tidningsredaktion borde representera Musikforums åsikter bättre än vad den gör!! Trots att Coca-Colan blivit bortröstad vid 2 tillfällen, så finns det massvis med ren reklam för den i Medlemstidningen. Och det kan ju verkligen diskuteras om det är lämpligt med reklam i en "alternativ" förenings tidning! Som exempel på reklamen kan nämnas en hel sida i nr 3, där det står stort: "Livet är skönare med Coca Cola" (med registrerat varumärke och allt), i samma nummer finns en stor flaska på en annan sida, i numro 4 finns på uppslaget med stadgarna en gubbe längst ner som säger "Men det är ju gott med Coca Cola". Högst opassande rent allmänt och på det uppslaget i synnerhet. Låt nu denna fjantiga historia få sitt slut även i Medlemstidningen, även om ni i redaktionen känner er tjuriga över fattat beslut och vill ta er makt att visa densamma.
   Anonym

Svar: Tidningsredaktionen är representativ för MF, faktiskt. Om jag minns rätt så röstade 4 (av de nuvarande 8 i redaktionen) mot Coca-Colan, 2 var ej närvarande och jag tror en lade ner sin röst. Summa 1 som röstade för.
   Av de exempel du drar fram så var båda i numro 3 på sidor gjorda av enskilda personer och undertecknade av dem. Sålunda står de för deras åsikter och inte för MF:s i allmänhet. Gubben efter stadgarna i numro 4 är något onödig och hör ej hemma där, det kan jag hålla med om. Men att för den skull börja snacka om reklam. Man kan ju vrida allt till vad som helst om man anstränger sig.
   Jag personligen hoppas (och ska försöka se till) att det ska finnas lika få Coca-Cola-flaskor i tidningen som det finns på caféet. Dvs. inga alls.
   - Tom

Raffe é inte anonym!

Hej! Jag heter Raffe!
   Här skrivs inget anonymt inte. Först lite skäll. Bli inte arga va!? Denna jävla Coca-Cola som alla skäller på, ni är ju klart löjliga. Ja, just löjliga. Ha, ha. Coca-Cola är ju gott. Inget snack om det. Och Pripps drycker då, detta statliga reklamlanserade bolag va, det är inga som skäller på dessa. Nej, gör som jag. Drick Risingsbo starköl istället för Pripps (och rapa skönt). Nej, detta om detta. Kommersiella band skälls det också på´. Okej, om DU tjänade pengar på din musik, och har roligt på samma gång, då skulle du inte gnälla va. Eller hur? Boney M, eller va fan dom heter, dom som lyssnar på dessa band, låt dom göra det, det är deras sak.

   Musikcafét på tal om annat. Det är djävligt skarpt gjort att öppna det. Själv tycker jag att ni blandar i för mycket politik i musiken och ordningen. Okej, allt är ju politik, men låt alla tycka om sin egen musik och Coca-Cola. Själv ligger jag ganska neutralt till. Helst skulle jag ha ett eget parti, men jag tror att det inte skulle slå något vidare.
   Nu har ni säkert huvudvärk och mår illa. Okej, stryp mej då! (kl. 5.00 bakom kyrkan) (Det gör inget för det är sommar). Oj, va jag skriver. Förresten fan. Jag upptäckte en sak. Jag gnäller på alla som gnäller, men jag gnäller ju bara själv. Kul, va! Ha, ha. Nej, nu börjar ett band spela så nu går jag. Trevlig fortsättning. Mors.
   Raffe Forsman (Swedish Power)
   (PS! Ej anonymt, stryp på)
   (Jag står för mina åsikter)

Svar: Jag tänker inte gnälla, utan endast klargöra några saker som jag redan tror du är medveten om.
   Musikforum har ej som målsättning att hindra folk att lyssna på sin musik, men eftersom det finns dom (läst skivindustrin) som vill hindra oss att lyssna på vår musik, så måste ju vi opponera oss. Fortsätter utvecklingen som det verkar så kommer de att helt bestämma vad vi ska tycka om, det som de tjänar på, dvs. en maskinell, livlös produkt. All musik är inte maskinell och livlös, det är den vi vill värna om, den får helt enkelt inte kvävas. Samtidigt tror vi att vad vi attraheras av i den "levande" musiken och vad vi får ut av den skulle kunna ge alla andra likartade upplevelser om de bara fick reda på att den existerar. Således vill vi sprida vad vi tror på. Samt att få folk att tycka själva och bli opåverkade av kommersiella intressen.
   Beträffande ordningen så tror jag att man endast kan vara hård, om man vill ha någon ordning. Annars blir det lätt mesigt och med ens är man ute på hal is.
   Vidare kämpar jag för att redaktionen ej ska skriva anonymt och det ser ut att bli så. Står man för vad man tycker så finns det ingen orsak att vara anonym.
   Till slut, som ren information, vi har faktiskt Risingsbos drycker på caféet (och det har diskuterats att ersätta dem med något nyttigare och godare). Inte heller vill vi strypa någon, vi är emot våld i alla former.
   - Tom

(Tunasidan - http://www.tunasidan.se)