Ofelias klagan


Ofelias klagan på Djurgårdsfesten den 18/8-74

Historik:

Ofelias klagan
Ove berättar: "För min del började det med att Sten Hellström kom fram till mig en gång på Tempo, när jag och Balance just hade gått skilda vägar, och frågade om jag ville vara med i det band han hade bildat - eller skulle bilda, jag minns inte vilket. Jag sa "Okej, vad ska vi spela?". Han svarade "Allt! Och definitivt Sankta Lucia!". Det låter som nåt för mig, tänkte jag, och slog till. Mitt första låtförslag i gruppen var "Edelweiss", som vi framförde i något slags töntjazzig version (the horror! the horror!). Och på den vägen var det... Vi repade vid Rådhustorget i Torshälla. Allt var instrumentalt, förutsättningslöst. Sandå körde som en skottspole mellan E-tuna och Torshälla i sin gamla AWY-bil. Jag tyckte det var väldigt spännande med olika taktarter, så jag testade en massa konstiga varianter, något som gjorde vår första trummis Kristoffer galen. Men Sten kom själv dragandes med en femtaktare (Areledo), fast jag vet inte om han var medveten om att det var 5-takt? Ett minnesvärt rep var när Arne från Träd, Gräs och Stenar hälsade på med sitt elpiano. Men vi skrämde nog iväg honom, för han hörde aldrig av sig igen..."

Anders S berättar: "Att Arne från Träd Gräs & Stenar kom ut och jammade med Ofelias Klagan berodde på att han svarade på en annons som jag hade satt in om försäljning av mina gamla congas. (De var röda och såldes sedemera till Peter Thorsén - han Kurtsson). Arne ringde och vi hade ett timslångt samtal som slutade med att han dök upp med sitt elpiano och nån kompis. Vi tyckte han var skitbra, själv var han lite mera liksom generad när vi tyckte att han skulle ösa på. Han hade visst nåt musiklärarvik på Årbyskolan och hade flyttat till Eskilstuna som nån sorts gröna vågare tror jag. En annan snubbe som var ute och jammade hette Kent Kroon. Han var kompis med nån lumparkompis till mig, spelade gitarr väldigt bra. Roger Pedersen var med då, han kanske minns? Kent Kroon spelade senare bl.a med Merit Hemmingsson. Det är lite jag mötte Lassie eller... Sen var det ju Joseph Kembler också. Han var en sorts åtminstone till utseendet Jimmie Hendrix-kopia som kom ut till Torshälla och ville spela. Vi hade ingen lust alls, jag tror att vi gömde oss i köket och satt och var generade. Den gode Jo blev förbannad på oss jävla stela svenskar som inte kunde spela. Jag tror att Sten försökte lira lite bas där, det kanske var då han blev förbannad? Annars är det så att varje gång jag känner doften av Lapsang Soushong(?) te förflyttas jag till köket i replokalen i Torshälla - den gamla, första replokalen med alla engelska musiktidningar som tapeter och den psykedeliska målningen på väggarna i vardagsrummet. En Ofelialåt som aldrig framfördes offentligt hette "Träbunk". Det var en akustisk sak som började med lite skrammel och kulminerade med Kling som hysterisk indiansångare. Sen slutade det med mer skrammel."


Medlemmar:

  • Alf Kling - saxofon
  • Sören Södergren - trumpet
  • Ove Wahlqvist - fiol
  • Hans Backman - gitarr (i den sena upplagan av Ofelia)
  • Mats Andersson - elpiano (i den sena upplagan av Ofelia)
  • Sten Hellström - bas
  • Kristoffer Nilsson - trummor, congas
  • Anders Sandå - congas, trummor

Låtar: Areledo (finns som mp3-a), Ayazzin, Azzmuzz, Blommor i vattnet, Edelweiss, Fräcka sjuan, Skitstövel (finns som mp3-a), Träbunk.

(Tunasidan - http://come.to/tunasidan)