Isak & Huliganerna


Isak & Huliganerna på Djurgårdsfesten 1979

Historik:

Ove berättar: "Grunden till detta band lades av två gitarrkliare i Torshälla; "Fredde" och Kai. Bandet hette ursprungligen Isac and the Hardcore Boys, men bytte namn inför den första spelningen eftersom det var så svårt att leva upp till detta namn...
Trots att vi medlemmar hade något olika musiksmak lyckades vi nog ibland få till en riktigt aptitlig musikalisk kompott, med inslag från avspänd välpolerad västkustpop typ Eagles och mer svettigt svängande rock ā la tidiga Elvis Costello. Sedan kom ju jag dragande med en del reggae- och funklåtar, bl a ett epos om anarkisten Pippi Långstrump, något som Fredde inte var så förtjust i (jag menar musikstilarna, inte anarkismen!), men nog spelade han. Själv dök han en gång upp med låten "Påppidål" som vi andra först vägrade spela för att den lät så lik Tom Robinson's "2-4-6-8 Motorway", eller vad den hette, men sedan spelade vi den ändå för att den var så sympatisk. Fredde kom också med flera egna låtar med tänkvärda texter (lite Magnus Lindberg). Men kanske var det Kai som bidrog med de mest Huligan-aktiga låtarna, typ reggaelåten "Idi Amin" som beskrev den ugandiske diktatorn i mindre smickrande ordalag ("Idi är galen, Idi är kåt, Idi Idi Amin..."), och den smått surrealistiska "Inga tänder", där huvudpersonen både bits, rivs och sparkas fast han saknar de naturliga förutsättningarna för det (han saknar nämligen tänder, naglar och fötter!).


En minnesvärd turné var då vi under en dag spelade på flera olika mentalsjukhus i Sörmland (varför frågar man sig såhär i efterhand, men det finns säkert en bra förklaring som någon annan kan bidra med...). Vi hade då hyrt in en skönsjungande och mycket trevlig flicka som Fredde kände, och körde bl a "Help me make it through the night" och andra evergreens, uppblandat med sedvanligt Huligan-röj. Succén var väl blandad, men nog ryckte det i ett och annat ben ute på de besökta institutionerna..."

Sören har ordet:

"SEX and Drugs and Rock'n roll ā la Huliganerna eller Vår vårdhemsturné...

Det var någon slags "deal" med NBV som vi körde studiecirklar hos. Det var hem för utvecklingstörda, på den tiden när man skickade iväg folk på institutioner ute på landet...
Vi spelade på två ställen, Björsund och Ärla.
På Björsund blandade jag ihop personal och patienter (eller vad man ska kalla dem), trodde personen som tog emot oss var personal tills den bestämda tanten kom och börja domdera och säga att vi spelade för högt, men då var vi nästan klara i alla fall.
På Ärla spelade vi i en korridor, det är som ett halv gammalt slott eller så. När vi var klara där fick Claes (jag tror det var han) följa med en av tanterna som bodde där in på rummet och kolla på hennes vykort, medan vi andra satt i dagrummet och drack saft. Det var nog det närmaste en groupie vi någonsin kom."


På Musikcaféet!
Medlemmar:

  • Jan Fredriksson - gitarr, sång.
  • Kai Nikula - gitarr, sång.
  • Ove Wahlqvist - elorgel, elbas.
  • Sören Södergren - elbas, sång.
  • Claes Enning - trummor.
Låtar: Attemobilen, Du ljuger, Funky Queen, Idi Amin, Igles 1, Inga tänder, Kakor och limonad, Keep on churnin', Kopparpannan, Känner du Pippi Långstrump?, Mystery dance, Präriens ros, Jag vill inte vara påppidål, Spring spring Rudolf, Vi äro huliganer, Wam Bam Suzie, What in the funk do you see?.

Influenser: Eagles, Man, Elvis Costello, Wild Cherry, Troggs.


PS 15/11-03:

Isak & Seniorhuliganerna funderar på att haka på retrotrenden för att äntligen uppnå den berömmelse och förmögenhet som till stor del lyste med sin frånvaro på 70-talet! "Jag har inga tänder...", "Idi Idi Amin...", "Sitter på Tempo med en kaffekopp..." - ska vi nu äntligen få höra hittarna igen?! Om bandet nu lyckas stämma gitarrerna...

   


Vad kan man förvänta sig av dessa gubbar???!!!


(Tunasidan - http://come.to/tunasidan)