Musikforumtidningen

Nr 4/79

Nr 4/79 av Musikforumtidningen innehöll en artikel om Djurgårdsfesten den 17/6, stadgar, skivrecensioner, ett stöduttalande för Volvo BM, och en hetsig debatt mellan Ebba Skammelman och John Revolta, m m.

Ledare - Rädda jobben!

Flera hundra jobb är i fara på Volvo BM. Detta är allvarligt eftersom arbetslösheten i kommunen redan är påtaglig. Arbetslöshet leder ofta till att passivitet och drogmissbruk sprider ut sig, och då särskilt bland ungdomen. Just drogmissbruk och passivitet är två av de företeelser som vi i Musikforum har som målsättning att bekämpa. Därför är vi också emot roten till det onda, arbetslöshet.

Musikforum har därför beslutat att ställa upp på den namninsamling och dess krav - om ett ja till ett nordiskt traktorsamarbete och ett nej till nedläggning av den svenska traktorn - som de fackliga organisationerna på Volvo BM dragit igång.
Vi vill samtidigt uppmana andra organisationer att göra likadant.

Juni-programmet

Lördag 2/6: Snöfall. Så har då ännu ett band letat sig till Musikcaféet från "Musikhuset" på Bruksgatan. De som bär detta föga sommarlika namn, är ett rockband som har fem medlemmar och som, enligt vad deras grannar på Bruksgatan kan intyga, verkligen ligger i och tränar.
Lördag 9/6: Sky High. Nu är det dags för alla Jimi Hendrix.freaks att krypa fram ur sina hålor, för här kommer ett band som inte bara spelar Hendrix-låtar, utan även lyckas med konststycket att låta som Jimi himself! Från Göteborg kommer dom och tre stycken är dom (precis som Hendrix' Experience!). Ulf "Räven" Åman spelar trummor och sjunger, Claes Yngström klöser gitarr och sjunger han också, Börje "Doktorn" Olevald har hand om elbasen.
Missa inte detta enastående tillfälle, alla ni som gillar salig broder Jimi's musik!


Utefest på Djurgår'n igen

Jodå, visst blir det en stor Folkfest på Djurgården även i år, närmare bestämt Söndagen den 17 juni mellan kl. 12-24.
Den här festen, lovar vi, kommer att bli alldeles ovanligt otroligt bra med folk i tusental som tagit sig till det sköna grönområdet, släpandes på sina filtar, barn, frisbees, hundar och picknickkorgar för att få uppleva alla fantastiska artister som har lovat att ställa upp. Givetvis får vi strålande väder, kilometerlånga köer till vår populära tipspromenad och en enorm åtgång på korv och läsk. Dessutom ordnar Musikforums speciella hurtbulleavdelning vollyboll för er som inte enbart vill ligga i gröngräset och slappa.
   Vid det här laget börjar ni kanske bli nyfikna på hur själva programmet kommer att se ut. Jag kan avslöja att bland de lokala förmågorna kommer Det vita skjortgänget från Skogstorp (med viss anknytning till Liverpool) d v s Swedish Power, att finnas på plats. Det ryktas från vanligtvis välunderrättade källor att vi kommer att drabbas av Snöfall på Djurgården. Kan det verkligan vara sant mitt i sommaren? Alla danssugna kan ta sig en svängom i gröngräset till Eskilstuna Dixibands sköna toner.
   Highbirds kända från sitt framträdande med bluesstjärnan Albert Collins, kommer att bjuda på härlig bluesmusik.
   Gillar ni reggae? Då får ni inte missa Makka Splaff, Eskilstunas första reggaeband. Jag lovar att det blir inte lätt att sitta still, till denna klart dansvänliga musik. Upp och skutta!!
   Även Rekarne Folkdanslag i sina färggranna folkdräkter har letat sig upp till Djurgården.
Vi hoppas också att ni själva plockar med er instrument så att det blir lite buskspel.
   Nu till de utifrån kommande artisterna. Ni som missade kupletterna som Duo Jag framförde på Musikcaféet på ett otroligt humoristiskt sätt, gör inte om misstaget. Ni måste helt enkelt få uppleva dessa två Uppsalaspexare.
   Stockholmsgruppen Resa med bl a Janne Tolf och Claes Wang från gamla Egba, bjuder på finstämd jazzmusik med latinamerikanska och afrikanska influenser.
   Sist men inte minst i raden av stjärnartister har vi Uppsalagruppen Kapten Krok som spelar folkmusik i stil med Albion Dance Band. Det sägs att de är bra på att aktivera publiken. Det ni!!!
   Ni får ha överseende med ev. ändringar i programmet, några exakta speltider har vi ännu inte, ni får kolla i lokalblaskan och på affischerna som sprids runt om i stan.
   VÄLKOMNA till sommarens stora händelse!!

Fy på sig, Revolta

OK, det kanske blir tjatigt om även jag skall lägga mig i debatten om John Revoltas funderingar över discomusik, som han lät lufta i Nr 3, i så fall ber jag om ursäkt. Men jag kan inte tiga om något jag blir så himla besviken på.
   Nämligen det, att herr Revolta inte alls vill ha ett alternativt ställe, Musikcaféet, utan helt enkelt ett nytt discohak, som enligt min mening på senaste tiden har börjat växa upp ur marken som svampar.
   Disco hör man ju till leda vart man än vänder sig och man har inte stor chans att värja sig mot påverkan.
   Nej, jag tar inte helt avstånd till discomusik eftersom faktumet att den är fylld av rytm och sköna melodiösa slingor kvarstår. Dock tar jag helt avstånd från discoindustrin, som i mina ögon är rent vidrig. Man gör inte musiken för musikens och människornas skull utan för att tjäna pengar och kommersiella syften. Det trodde jag du var medveten om, eftersom du var så stark motståndare till denna form av musik tidigare.
   Förut trodde jag, i blåögd naivitet, att man startade ett band för att man gillade en viss sorts musik och ville nå ut med den till så många som möjligt utan att för den skull ha några ambitioner att bli superstjärna eller tjäna larvigt höga summor pengar.
   Nu har jag emellertid brutalt väckts ur den illusionen och upptäckt att många börjar spela med grundtanken: - Fan, det här går ju att tjäna snabba pengar på! Och då tänker jag närmast på dansbanden.
   Jag tycker fan inte att man ska gynna en sådan inställning! Särskilt inte om man ska försöka ge människor ett alternativ. Ville jag lyssna på disco eller svensk dansmusik skulle jag gå på ett av alla de ställen som "bjuder" på sånt.
   Disco och dansmusik är faktiskt inte den enda dansanta musiken, herr "Revolta", och när jag läste, att du ansåg "att dessa musiker helt enkelt anpassat sin musik till de behov som folket tillfredsställer med sin musik. DVS sitt behov av avkoppling, dans etc." blev jag urförbannad!
   Det är ju för sjutton ett skapat behov!!! Det har ju skapats ur massmedia och reklam! "Allting går att sälja med mördande reklam" - som bekant.
   Och så skrev du något om att "dessa flumband som musikforum med jämna mellanrum har bjuder inte ens på möjlighet till denna enkla aktivitet (att dansa) utan fungerar enbart passiviserande".
   Snälla "Revolta", det är nästan skrattretande - om än tragiskt - att du kan skriva något liknande, eftersom jag inte ser något speciellt aktiverande i exempelvis Curt-Görans nonsensmusik. Inte blir jag sprittande dansglad precis. Och låt bli att hitta politiska fördelar i den här slags musiken - det håller inte.
   OK, "Snurrolta", lyssna du på Vikingarna och Bee Gees men försök inte infiltrera Musikcaféet med deras musik (i alla fall inte så den blir dominerande) och förstör inte vår förhoppning om ett alternativt ställe, är du hygglig.
   Vänligen, Ebba Skammelman

"Ebba Svammelman svamlar å svamlar"

Ja, du Ebba Svammelman, det blev ganska tjatigt att behöva läsa detta folkföraktande svammel än en gång. Du är inte den första som ger uttryck för dessa flummiga idéer. Blaskan Musikens Slakt har ju varit hängiven dessa i alla år. Och signaturen ArT är ju ett annat tragiskt exempel.
   Det alternativ som frk Svammelman vill ha är ett ställe där allehanda avvikande musikformer och existenser samlas. Inte ett ställe, ett sjusst ställe, för den breda publiken dit man kan gå, ha roligt och dansa. Och dessutom höra bra levande musik.
   Nej, på Musikcafét vill Svammelmans samla alla dessa underliga, isolerade kulturformer som ingen vanlig människa ids lyssna på. Javisst, Svammelman, varsågod och gör så men räkna bort mig för jag vill skapa en folkets kultur, en kultur för alla.
   Och nu kommer vi in på Svammels snurriga idévärld:
   Att discoindustrin är vidrig kan jag hålla med om, men än sen, det är ju alla kapitalistiska företag och då även de stora multijättar som ger ut bra artister. Blir Tom Robinson en vidrig skit för att han ger ut på EMI eller Clash och Bob Dylan för att de ger ut på CBS? Nej, naturligtvis inte!
   Dessutom, Ebba, så gör skivbolagen helt självklart discomusiken för människornas skull, för det enda sättet att tjäna pengar är ju att göra musik som på ett så mångsidigt sätt som möjligt tillfredsställer människors olika behov av avkoppling och kontakt m m. Och kära Ebba, dessa behov är inte skapade! Man kan inte skapa behov, man kan bara fylla dessa med bra eller dåliga saker. För vilken discoindustri lurade i de stackars grottmänniskorna att de skulle dansa......?
   Jag hävdade heller inte att disco och dansbandsmusik är de enda dansanta musikformerna, men tydligen de bästa eftersom folk föredrar dom.
   Och det är ju publiken som bestämmer vilka låtar och vilken stil en DJ eller ett dansband ska spela. För en dålig DJ eller ett dåligt dansband drar ingen publik och får inga jobb. Det är ren publikdemokrati. På Musikcafét envisas man ju med alla dessa jazzgrupper och annan dynga som publiken ratar genom att inte komma.
   Och förresten, Ebba, om du inbillar dej att dansbanden vadar i pengar så tar du nog fel. Det finns inga grova pengar att hämta där utom för ett fåtal, som inom andra musikformer.
   Och att du, Ebba, inte blir danssugen av Curt-Görans och att du tar det till bevis för att de är dåliga, det är det som är skrattretande när man betänker att Curt-Görans är ett av Sveriges populäraste dansband och tusentals människor blir danssugna av deras musik. Vilket bevisar att den inte är nonsens.
   Slutsatsen av det här är att Musikforums repertoar bör bestå av populär musik, typ rock, pop, reggae, disco etc parade med discotek med discoplattor eller nån gång ett dansband.
   På så sätt kan vi skapa ett ställe dit folk kommer oavsett vilket band som spelar.
   Ett extremt exempel vore att det kanske kommer 200 pers på kvällar med trubadurer eller jazzrock.
   Då vi har nått dit kan man börja snacka om bredd, både på publik och uppträdanden.
   John Revolta

Livat på stormötet

Det här stormötet kom att bli ganska effektivt. Diskussionerna var tämligen korta och koncisa. Man skulle önska att det jämt kunde vara så här på stormötena, så att fler kanske skulle anse det mödan värt att komma. För som det oftast är tror jag att det är många som skräms bort av för långa och sega möten. Det här slutade ungefär 21.30, och det får väl räknas som en rimlig tid. (På styrelsemötena händer det att vi blir sittande till 2 på nätterna om det vill sig illa).
   Mötet godkände styrelsens förslag till ny organisaion som fanns presenterat i förra numret. Det är främst arr-gruppen som berörs av det här i och med att den inte alls kommer att finnas kvar i sin nuvarande form. I stället blir det fyra stycken arr-grupper, varav två tar hand om onsdagar och fredagar och till hälften består av KFUM-medlemmar, och de övriga två tar hand om lördagarna + andra dagar.Sen finns det inget som hindrar att man väljer ytterligare grupper, men det här är tänkt som en början. Som en sorts kollhållare på alla grupperna finns en sam-ordningsgrupp som består utav den sammankallande i varje enskild grupp, och som alltså ska se till så att inte arrangemangen kolliderar med varandra och att det blir någorlunda jämn fördelning mellan olika sorters utbud (jazz, rock, film, folkmusik osv.). Den här gruppen blir också den som får ansvaret för att skicka tillbaka alla band som vi lyssnar på.
   På nästa stormöte ska vi välja om inte alla medlemmar så åtminstone en sammankallande i varje grupp, verksamheten ska sen börja till hösten. Styrelsen ansvarar för att en lista sätts upp där folk som vill vara med i en arr-grupp kan skriva upp sig.
   Vissa problem med berusade personer har förekommit på cafét. I en del fall har det t.o.m. hänt att de som jobbar i köket har blivit hotade med stryk. Oftast är det dock bara så att någon som inte är nykter har kommit in, och sen gått ut efter tillsägelse. Men så ska det ju inte behöva vara, en berusad person ska överhuvudtaget inte släppas in. Vi diskuterade det här, och kom fram till att det vore bra om alla som jobbar för kvällen diskuterar igenom det här innan öppnandet. Micke Malmström fick i uppdrag att skaffa och sätta upp en affisch om drogförbudet.
   När vi öppnade cafét fanns det ett otroligt överflöd av folk som ville jobba i köket, ibland kunde det hända att 8 personer stod i kö för att jobba en onsdag. Detta måste tyvärr numera räknas till de gamla goda tiderna, det blir allt färre som skriver upp sig... Bland tänkbara orsaker som nämndes var att "första yran" lagt sig, att våren kommit samt att "många tror att allt lfunkar bra utan mej". Några tyckte att "det hela verkar så pampigt och ansvarsfyllt".
   En kontaktgrupp ska bildas och till sammankallande valdes Tom Arvidsson. Denna grupp ska försöka vidga kontakten med alla medlemmar för att "kartlägga" medlemskretsen och deras intressen för olika aktiviteter samt för att försöka få fler att bli aktiva. Första steget är att ringa runt till alla medlemmar, om vilket du kan läsa mer om på annan plats i detta nummer.
   För tredje gången var så coca-colafrågan uppe till diskussion, och med 10 röster mot 6 beslöt vi att inte sälja coca-cola. I samband med detta pratade vi också om hur många gånger man kan hålla på och ta upp en och samma fråga på stormötena. Vi kom fram till att man inte kan sätta nån gräns, utan att man får lita till det sunda förnuftet hos ev. förslagsställare.
   I Musikforums stadgar står det att vi ska förbättra kontakten med lokala band. Som ett första steg på vägen erbjöd sig musik-teatergruppen Telegrafen att ta kontakt med alla lokala band och ordna ett möte med dem i höst. Stormötet tycket att detta var en bra idé och Anders Sandå och Carina Östbrant valdes till Musikforums representanter i den här frågan.
   Till sist tog stormötet ett uttalande om traktortillverkningen på Volvo BM. /.../ På anslagstavlan i köket sitter en mansinsamlingslista som man kan skriva på om man vill stödja fackklubbarnas krav.

FUNDERINGAR

Jag sitter här och funderar
Men inte vet jag på vad
Likt en jordfräs vilsen på grus
Ilar tankarna omkring
Härs och tvärs
Fram och tillbaks
Men det ger inget konkret

När man ifrågasätter tillvaron
Rakt upp och ner
Undrar vart man är på väg
Och vad det ger
Inte är det uppåt
Och inte är det ner
Bara så där menlöst
Då man inget vet

Någon ringer, telefonen plingar till
Frågar efter Larsson, nån som ringt fel
Det sa' klick, det åter blev tyst
Så ofta man väntat på nåt alldeles nytt
Men den da'n aldrig ljuset ser
På något sätt den smet

Dag efter dag, år efter år
Kastades bort, inte ett spår
Jag söker efter något, något speciellt
Var kan det finnas?
När kan det nås?

Kör bara på, kämpa och stå i
Nånstans utmed vägen ett ljus dyker upp
Tro på nå'n mening, ifrågasätt den ej
Låt illusionen hållas vid liv
Dröm, dröm om nå't fint
Drömmar är fria
För alla, alltid

- Dagobert Linekrik



jag får syn på dej
jag går fram till dej
det är så mycket
      jag vill säga dej

jag har sökt dej så länge
och nu träffas vi
av en slump
vilken lycka!
vilken himmelsk lycka!

hur ska jag börja?
orden bubblar inom mej
ett helt liv av erfarenheter,
besvikelser, lärda läxor och
halvt bortglömda sanningar
spränger i min kropp
och vill ut

...och sedan
sitter vi i tre timmar
och pratar pepparrotssås
      och gardinstänger!

"foggy brain"

(Tunasidan - http://www.tunasidan.se)